Betonboren Diamantboorinstallatie

Diamantboren voor fundering Wilhelminasluis Zaandam - deel II

Bij deel I van dit project vertelden we er al over: middenin Zaandam wordt de 111 jaar oude Wilhelminasluis gerenoveerd. De Wilde Betonboringen is betrokken bij het funderingswerk van de oude kademuur.

Nadat begin januari de gaten voor de buispalen geboord waren, is ons gevraagd om in de oude metselwerk sluismuur een vier meter diepe sleuf te boren voor de stalen damwand. Door 700 mm grote gaten overlappend te boren is een sleuf van 500 mm gerealiseerd. Om de boor op de juiste plek te positioneren heeft De Wilde Technics een grotere geleide ring gemaakt, zodat met inzetten de boor niet verloopt. Door de beperkte sluisstremming was er niet altijd op het juiste moment een kraan ter beschikking om de kern eruit te kunnen hijsen. Dit was lastig voor de voortgang van de werkzaamheden, maar uiteindelijk hebben we op 18 februari de laatste kern eruit getrokken op de locatie Noord-Oost.

Obstakels en hulpconstructies
Bij het boren van de buitenste gaten kwamen we diverse obstakels tegen die in de grond zaten, waardoor de boor meerdere malen behoorlijk beschadigd raakte. Omdat we de boren zelf kunnen herzetten, konden we gelukkig voorkomen dat we stil kwamen te staan.

Waar de boorgeleidering niet paste, moesten we een houten hulpconstructie maken om de boor te begeleiden. Daarnaast hebben we de boormast aan de onderzijde 3m moeten verlengen om te kunnen stempelen op de keldervloer.

Op locatie Zuid-Oost was de sluismuur 6,2m hoog. Bovendien was hier een oude kelder aanwezig die tot extra uitdaging leidde. Omdat we niet door de houten bekistingvloer heen geboord hadden konden we de keldervloer gelukkig met pompen droog houden, zodat we toch door konden werken. Pas bij het boren van het buitenste gat stroomde de kelder vol met water.

Aannemingsbedrijf Kandt heeft vervolgens, na het boren, de resterende houten fundering kapot gecrusht en daarna kon funderingsbedrijf Woud de stalen damwanden aanbrengen. Zie het resultaat op de foto’s, het past maar net aan.

Het was absoluut geen gemakkelijke klus voor De Wilde Betonboringen, maar we hebben toch weer laten zien waar we met de grote boormachine en onze vakkennis toe in staat zijn.